Jolanda van Loon; een gastvrije boerin

Vanaf de Gewandeweg fiets ik de Huizenbeemdweg op richting Lithoijen. De polder biedt eindeloze, groene vergezichten. Net over datzelfde bruggetje heb ik afgesproken bij de eerste boerderij links. Daar bestieren Jolanda van Loon-Verhaar en haar man Hein sinds 1980 een melkveebedrijf. Het is echter geen doorsnee boerenbedrijf, want Jolanda stelt het bedrijf graag open voor gasten om hen vertellen over haar liefde voor koeien en kalfjes.

Door Dick Hubertus - De Sleutel Oss

Lithoijen - Op het terras achter de boerderij is het goed toeven. Het uitzicht over de polder is prachtig. De kippen en hanen kraaien, tokken en scharrelen tevreden over het erf. De koffie is heerlijk en Jolanda vertelt vol passie over haar werk. Behalve de zorg over 100 koeien en 50 stuks jongvee, verkopen Hein (57) en Jolanda (55) kaas, melk en eieren. Jolanda vertelt: "Het gaat om verse melk van onze eigen koeien. Alle vetten en eiwitten zitten er nog in. Dat geeft een volle, frisse smaak, heel anders dan melk uit de fabriek. Onze dochter is klinisch diëtiste en heeft stage gelopen aan de Radboud Universiteit. Ze heeft daar bevestigd gekregen dat in onze onbewerkte melk eigenlijk dezelfde bestanddelen zitten als in de flesjes Yakult en dus heel goed is voor een gezonde darmflora."

Jolanda vervolgt: "Behalve de melktapautomaat kopen passanten bij ons verse, net gelegde eieren en kaas. In die kaas zit een zeezoutprikkel die de kaas zijn specifieke smaak geeft. Wij krijgen veel fietsers op bezoek die hier even kunnen uitrusten met een kopje koffie of thee en ondertussen de fiets opladen. Heel fijn vind ik het verzorgen van excursies voor scholen en andere groepen kinderen en volwassenen. Ik laat ze dan het bedrijf zien. Ze hebben vaak geen idee wat een boerderij is."

En verder: "Er is bij kinderen vaak heel weinig kennis over waar ons voedsel vandaan komt. Ze weten niet wat er achter de muren van een stal gebeurt. Kinderen vinden het heel interessant om te zien hoe een kalfje zich in twee jaar tot een koe ontwikkelt. Onze koeien blijven altijd binnen en ons bedrijf is grotendeels geautomatiseerd. De koeien hebben veel loopruimte en kunnen liggen waar ze willen. De momenten van eten en drinken bepalen ze zelf omdat ons voersysteem acht keer per dag voor schoon, vers en fris voer zorgt."

Jolanda vervolgt: "Het welzijn van onze dieren komt bij ons op de eerste plaats. Rust, reinheid en regelmaat zijn in onze bedrijfssector van cruciaal belang. De koeien zijn wel altijd binnen, maar de buitenmuren van de stal zijn open zodat ze toch in de zon of de schaduw kunnen gaan liggen. Net zo min als een mens, houdt een koe van regen of hitte. In de stal hangen massageborstels waar de beesten tegenaan kunnen gaan staan. Ze worden dan gemasseerd, dat vinden ze heerlijk en het werkt heel ontspannend. Ik vind het belangrijk om middels de excursies de kennis van het boerenbedrijf over te brengen. Kinderen vinden het heerlijk om de dieren brokjes te voeren, het vers gemaaide gras, het hooi en de maïs te voelen en lekker door de wei te rennen."


buiten speeldag jantje beton op de boerderij

Het insecten hotel

                                          Eerste klant Henk Ceelen  uit Oijen

FOTOGALERIJ